1900-tallets København – Den Spanske Syge

På denne byvandring i fortæller historiker Christian Holm Donatzky om Den Spanske Syge, der ramte København i 1918. Den Spanske Syge var Verdenshistoriens værste influenzapandemi, der på verdensplan dræbte 50 mio. mennesker, heraf 15.000-18.000 i Danmark. Næsten alle københavnere var påvirkede af den; enten fordi deres familie var ramt, eller fordi de tog del i plejen af de syge.

Fra Højbro Plads går turen forbi mange af de steder, hvor der blev indrettet lazaretter. Det gælder bl.a. Regensen, hvor der blev indrettet lazaret for de studerende i Festsalen. Vi kigger også over imod Sølvgade Kaserne, hvor der indrettet midlertidigt lazaret for hæren – soldaterne blev særligt hårdt ramt i epidemiens første bølge. Hæren havde også Garnisonssygehuset i Rigensgade, som rundvisningen kommer forbi. Gåturen slutter i Fredericiagade, hvor der blev indrettet influenzalazaret i bygningen, der havde været brugt som rigsdagsbygning, men som stod ledig, da Rigsdagen kort forinden var rykket ind på Christiansborg.

Denne byvandring i København om Den Spanske Syge kan bestilles som privat gruppetur hele året rundt. Se mere under gruppeture. Programmet for de åbne byvandringer i København og Helsingør kan ses under historiske byvandringer.