Byvandring i 1800-tallets København – J.B.S. Estrup
På denne byvandring fortæller historiker Christian Holm Donatzky om J.B.S. Estrup, der blev født for 200 år siden i 1825. Estrup var godsejer, men kom efterhånden til at dele sin tid mellem sine godser og København, efter han først blev valgt ind i Folketinget i 1854-55 og fra 1864 i Landstinget. Han var indenrigsminister 1965-69 og havde stor betydning for udbygningen af jernbanerne og anlæggelsen af Esbjerg Havn. Han var konseilspræsident (statsminister) i 1875-1894 og er dermed den længst siddende regeringsleder. I den anden halvdel af sin regeringstid regerede han med provisoriske love uden om Folketingets flertal. Estrup kæmpede imod den folketingsparlamentarisme, der blev indført ved systemskiftet i 1901, og dermed var Estrups tid som den dominerende skikkelse i dansk politik ovre, men han forsatte i Landstinget til sin død.
Hvor går rundvisningen hen?
Fra Højbro Plads går turen først til Slotsholmen, som blev Estrups arbejdsplads både som parlamentariker og minister. Samtidig med hvervet som regeringsleder var han også finansminister, og Finansministeriet lå dengang som nu i Den Røde Bygning i Slotsholmsgade. Rundvisningen fortsætter til Kongens Nytorv, hvor Estrup boede i nogle år. Vandringen går herfra til Amalienborg. Estrup og hans familie var tætte på Christian 9. og kongefamilien. Gåturen fortsætter til Fredericiagade, hvor Rigsdagen havde til huse fra 1884 efter det 2. Christiansborgs brand. Byvandringen slutter på Esplanaden. Her boede Estrup i de sidste 15 år af sin tid som regeringschef, og her blev han udsat for et attentatforsøg i 1885.
Hvornår finder gåturen sted?
Turen går fra Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i august. Prisen er 125 kr. per person, der kan betales kontant eller med MobilePay på dagen eller på forhånd med kort her:
Det er muligt at bestille denne byvandring om Estrup som privat gruppetur hele året rundt. Se mere under gruppeture. Hele programmet for de åbne byvandringer i København og Helsingør kan ses under historiske byvandringer.