Byvandring i 1900-tallets København – Kvinders valgret

På denne byvandring i København fortæller historiker Christian Holm Donatzky om grundlovsændringen i 1915, der førte til kvinders valgret i 1915. På byvandringen hører deltagerne om kampen for udvidelsen af valgretten og begivenhederne omkring grundlovsændringen i 1915. Der er også fokus på udviklingen af kvinders status i samfundet og på arbejdsmarkedet i løbet af 1900-tallet.

Fra Højbro Plads går turen til Christiansborg, der blev indviet samtidig med, at Folketinget og Landstinget for første gang havde kvindelige medlemmer. Herfra går rundvisningen til Antonigade, hvor Kvindelig Læseforening fik opført sin egen bygning i 1910. Derefter går vandringen videre til Niels Hemmingsens Gade, hvor Kvindernes Bygning blev opført i 1930’erne. Gåturen fortsætter til Bispetorvet, hvor Københavns Kvindevalgretsforening havde til huse. Turen slutter ved Københavns Rådhus, hvor kvinder i 1909 blev en del af demokratiet, da den kommunale valgret blev vedtaget i 1908.

Denne byvandring i København om kvinders valgret kan bestilles som privat gruppetur hele året rundt. Se mere under gruppeture. Programmet for de åbne byvandringer i København og Helsingør kan ses under historiske byvandringer.