1700-tallets København – Pesten 1711

På denne byvandring fortæller historiker Christian Holm Donatzky om Pesten, der nåede København i 1711. Byldepestepidemien er den værste katastrofe, der nogensinde har ramt København, og ca. 25.000 mennesker døde – en trediedel af befolkningen. Epidemien bevægede sig gennem Østersøområdet – ikke mindst på grund af troppebevægelser under Store Nordiske Krig.

Fra Højbro Plads går turen først til Gråbrødre Torv, der blev genopbygget efter branden i 1728. Herfra fortætter rundvisningen til Vor Frue Kirke, der fik travlt med at begrave de døde. Gåturen fortsætter ad Krystalgade, tæt ved en af pestkirkegårde, der blev oprettet, da der blev fyldt op i de normale kirkegårde. Herfra fortsætter vandringen til Åbenrå og stedet for endnu en pestkirkegård. Turen fortsætter til Ny Adelgade, hvor det første pesttilfælde blev konstateret. Vi krydser Kongens Nytorv og fortsætter til Sankt Annæ Plads, hvor turen slutter ved Garnisonskirken, der blev bygget kort tid inden epidemien.

Denne byvandring om København under Pesten i 1711 kan bestilles som privat gruppetur hele året rundt. Se mere under gruppeture. Programmet for de åbne byvandringer i København og Helsingør kan ses under historiske byvandringer.

Se et indslag om turen fra TV2 Lorry her.