Byvandring i 1700-tallets København – Frederik 5.

På denne byvandring fortæller historiker Christian Holm Donatzky om Frederik 5., der blev født i 1723. Han levede et kort liv præget af alkohol og mange kvinder, som af og til blev udsat for hans sadistiske tilbøjeligheder. Som enevældig konge var han helt afhængig af sine rådgivere, hvor særligt overhofmarskal Adam Gottlob Moltke spillede an afgørende rolle. Hans regeringstid var præget af fremskridt for Danmark og København. Det var en fredstid, hvor handlen blomstrede og et nyt distrikt – Frederiksstaden blev skabt.

Byvandring i København om Frederik 5.

Hvor går rundvisningen hen?

Fra Højbro Plads går turen først til Frederiksholms Kanal og Prinsens Palæ, der blev bygget til Frederik og hans populære første hustru Louise som kronprinsebolig. Gåturen fortsætter til Christiansborg. Det Første Christiansborg blev bygget af Frederiks far Christian 6. som et enormt slotskompleks, hvoraf Ridebaneanlægget stadig er bevaret. Frederik 5. rykkede sammen med sin familie ind på Christiansborg, da han var blevet konge i 1746. Rundvisningen går forbi Kongens Nytorv, hvor Frederik 5. opførte Komediehuset – forgængeren til det nuværende Kongelige Teater. Her går vandringen også forbi Charlottenborg, hvor Frederik og Louise boede, indtil Prinsens Palæ stod færdig. Turen fortsætter til Frederiksstaden. Denne storslåede bydel blev anlagt i 1750’erne og opkaldt efter Frederik 5., hvis rytterstatuen er i hjertet af Frederiksstaden på Amalienborg. Turen slutter i Frederiksgade.

Det er muligt at bestille denne byvandring om Frederik 5. som privat gruppetur hele året rundt. Se mere under gruppeture. Programmet for de åbne byvandringer i København og Helsingør kan ses under historiske byvandringer.