Byvandring i 1800-tallets København – Guldalderen
På denne byvandring fortæller historiker Christian Holm Donatzky om København i 1800-tallet, hvor byen bliver et kulturelt centrum i Guldalderen. En af de store forfattere er H.C. Andersen, der kæmper for at blive anerkendt. Byen vokser, og byportene og voldene nedlægges. Man forsøger at gøre noget ved de store sundhedsproblemer, der er forårsaget af dårlig hygiejne og dårlige boligforhold. Arbejderbevægelsen opstår.
Hvor går rundvisningen hen?
Fra Højbro Plads går turen omkring Nikolaj Plads, der er præget af slagterudsalget. Vandringen fortsætter ad Østergade med de mange butikker til Ny Østergade, anlagt i stedet for en af de beskidte gyder. Gåturen fortsætter ned ad Gothersgade forbi byens første elektricitetsværk. Herfra ind i Kongens Have, et populært mødested for københavnerne også i 1800-tallet. Vi ser på Københavns første kommuneskole i Sølvgade. Rundvisningen går langs med de nedlagte voldområder med Østre Anlæg og Botanisk Have på hver side. Vi passerer arbejderboligerne i Kartoffelrækkerne. Turen slutter ved Sortedams Søen; et yndlingsmotiv for Christen Købke – en af malerne i Guldalderen.
Hvornår finder gåturen sted?
Turen går fra Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i august. Prisen er 125 kr. per person, der kan betales kontant eller med MobilePay på dagen eller på forhånd med kort her:
Det er muligt at bestille denne byvandring om København i 1800-tallet og Guldalderen som privat gruppetur hele året rundt. Bestil på info@historytours.dk og se mere under gruppeture. Se hele programmet for de åbne byvandringer i København og Helsingør under historiske byvandringer.
Se indslag om turen i Lorry her.