1900-tallets København – Folkestyre

På denne byvandring fortæller historiker Christian Holm Donatzky om København i 1900-tallet, hvor demokratiet bliver et ægte folkestyre, der kommer til at gælde alle voksne mennesker. Mænd og kvinder af alle lag får mulighed for at få indflydelse på de politiske beslutninger, lokalt og nationalt. Mellemkrigstiden betyder nybrud inden for arkitektur, kultur og arbejdsmarked. Efter den mørke tid under den tyske besættelse i 1940-1945 bliver frigørelse et nøgleord i debat og politik.

Byvandring i København om Folkestyre

Hvor går rundvisningen hen?

Fra Højbro Plads går turen forbi Christiansborg, hjemsted for det nationale demokrati, der stod færdig efter grundlovsændringen i 1915 inkluderede kvinder i folkestyret. Gåturen fortsætter ad Stormgade og Vester Voldgade til Rådhuspladsen, hvor bystyret har hjemme. Rundvisningen går ad Jernbanegade og passerer forlystelseskvarteret med Dagmar, Cirkusbygningen, Palads, Tivoli og Scala, hvor københavnerne brølede i 20’erne. Vi går forbi Hovedbanegården, byens trafikale centrum. Vandringen går til Halmtorvet, hvor vi får et godt indtryk af mangfoldigheden i København. Vi runder Den Brune Kødby med kvægtorvet, inden turen slutter ved den funktionalistiske Hvide Kødby, slagternes centrum på Vesterbro.

Det er muligt at bestille denne byvandring om København i 1900-tallet og folkestyre som privat gruppetur hele året rundt. Se mere under gruppeture. Programmet for de åbne byvandringer i København og Helsingør kan ses under historiske byvandringer.

Se indslag om turen i Lorry her.