Pressemeddelelse udsendt den 25. februar 2018

Gå på vandring i middelalderens Helsingør

Hør om middelalderens købmænd, håndværkere og munke, når History Tours åbner sæsonen med byvandringer om 1400-tallets Helsingør hver lørdag i marts kl. 12 fra Havnepladsen ved Sveasøjlen.

History Tours åbner sæsonen lørdag den 3. marts med en byvandring i middelalderens Helsingør. I 1400-tallet voksede Helsingør fra at være en lille by til at blive en af Danmarks største og vigtigste byer. Helsingørs udvikling til en blomstrende handelsby var ikke mindst takket være Øresundstolden. Købmænd fra hele Europa lagde vejen forbi Helsingør for at betale told og for at handle. Helsingør var international som ingen anden by i Danmark.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”Der var et vældigt liv i Helsingør med mange købmænd og håndværkere. Håndværkerne begyndte for alvor i 1400-tallet at organisere sig i forskellige laug, der udover at regulere håndværket også var vigtige sociale institutioner. Helsingør er nærmest den perfekte by at gå på byvandring i. Den er kompakt og er helt unik i Danmark, når det kommer til bevarede bygninger. Her kan man for alvor indsnuse middelalderstemning, når man går ad de gamle stræder.”

Turen starter på Havnepladsen ved Sveasøjlen hver lørdag kl. 12 i marts. Fra Havnepladsen går vandringen ad den middelalderlige Gl. Færgestræde. Turen går omkring markante bygningsværker som Skt. Olai Kirke og Karmeliterklosteret fra 1400-tallet - hvidebrødrenes gamle kloster er det bedst bevarede kloster i Skandinavien. Der var tre klostre i 1400-tallets Helsingør, så byen har vrimlet med munke i forskelligt farvede kutter. Turen slutter ved Kronborg, der er bygget uden på Erik af Pommerns gamle slot Krogen.

Sæsonkort til Danmarkshistorien

Turen om 1400-tallets Helsingør er første tur i History Tours' sæsonhjul, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt på 6 forskellige vandringer. Fra april flytter vandringerne til København, og så kan man følge hele Danmarkshistorien op til vor tid i løbet af året – et århundrede per måned. History Tours tilbyder sæsonkort til alle 6 ture – et kort til 600 års historie fortalt i 6 levende kapitler.

----------------------

History Tours' program marts-september 2018, ture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:

Marts: 1400-tallet – Middelalderens Helsingør

April: 1500-tallet – Fejdens København

Maj: 1600-tallet – Handlens København

Juni: 1700-tallet – Enevældens København

Juli: 1800-tallet – Grænseløse København

Aug-sep: 1900-tallet – Sygens København

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.

Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.

Christian Holm Donatzky medvirker i Historiequizzen på DRK.

Yderligere oplysninger og interview:

Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk