Pressemeddelelse udsendt den 26. februar 2017

Gå på vandring i 1400-tallets Helsingør

Tag på en tidsrejse 600 år tilbage i tiden, når History Tours åbner sæsonen med byvandringer om middelalderens Helsingør hver lørdag i marts kl. 12 fra Havnepladsen ved Sveasøjlen.

History Tours åbner sæsonen lørdag den 7. marts med en byvandring om 1400-tallets Helsingør. For 600 år siden var Erik af Pommern konge i hele Skandinavien. Erik af Pommern fik enorm betydning for Helsingør, da han indførte Øresundstolden og gjorde Helsingør til stedet for opkrævningen af tolden. Dermed voksede Helsingør fra en lille by til at blive en af rigets største og vigtigste købstæder. Øresund blev efterhånden hovedvejen mellem vest og øst, og købmænd fra hele Europa kom forbi Helsingør.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:
”Helsingør er helt enestående, og det er vel den by i Danmark, hvor man bedst kan få et indtryk af stemningen i en købstad i middelalderen. Samtidig troner Kronborg som symbolet på den betydning Helsingør havde for kongerne i århundreder på grund af indtægterne fra Øresundstolden. Erik af Pommern byggede Krogen Slot for at sikre sig, at skibene betalte tolden. Krogen blev senere ombygget til Kronborg.”

Vandringen starter på Havnepladsen ved Sveasøjlen hver lørdag kl. 12 i marts. Fra Havnepladsen går turen ad Gl. Færgestræde – et af de middelalderlige stræder i byen. Turen går forbi de store middelalderbygninger Skt. Olai Kirke og Vor Frue Kloster. Karmeliterklosteret er det bedst bevarede kloster i Nordeuropa, og der er intet andet sted i Danmark, hvor middelalderen virker så nærværende som i klosterets gange. Turen slutter ved Kronborg, der er bygget uden på Erik af Pommerns gamle slot Krogen.

Sæsonkort til Danmarkshistorien
Turen om 1400-tallets Helsingør er første tur i History Tours' sæsonhjul, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt på 6 forskellige vandringer. Fra april flytter vandringerne til København, og så kan man følge hele Danmarkshistorien op til vor tid i løbet af året – et århundrede per måned. History Tours tilbyder sæsonkort til alle 6 ture – et kort til 600 års historie fortalt i 6 levende kapitler.

----------------------
History Tours' program marts-september 2017, ture på dansk:
Hver lørdag kl. 12:
Marts: 1400-tallet – Middelalderens Helsingør
April: 1500-tallet – Fejdens København
Maj: 1600-tallet – Handlens København
Juni: 1700-tallet – Enevældens København
Juli: 1800-tallet – Grænseløse København
Aug-sep: 1900-tallet – Pontoppidans København

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.
Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.
Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 90 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 360 kr.
Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.
Christian Holm Donatzky medvirker i Historiequizzen på DRK.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk