Pressemeddelelse udsendt den 2. april 2018

Gå på byvandring i 1500-tallets København

Hør om Christian 2., Grevens Fejde og Reformationen, når History Tours sætter fokus på 1500-tallets København hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i april.

I april kan man komme på en tidsrejse tilbage til 1500-tallet på byvandringer med History Tours. Første gang er lørdag den 7. april. En af de konger, der fik sat sit præg på århundredet, var Christian 2., der blev konge i 1513. Hans regeringsperiode var kort, men begivenhedsrig. Han indførte mange reformer, hentede nederlandske bønder til Amager og indførte påbud om rengøring af det uhumske København. Efter 10 års styre blev han dog sat fra bestillingen, da adelen ikke var tilfreds med hans handelspolitik. Christian 2. gik i landflygtighed i Nederlandene.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller videre:
”I stedet for Christian 2. blev hans farbror Frederik 1. valgt som konge. Der var en stor magtkamp mellem de forskellige grupperinger i samfundet, og det brød ud i lys lue, da Frederik 1. døde i 1533, og Grevens Fejde brød ud. København var på mange måder i centrum under borgerkrigen, som var ekstremt hård for københavnerne. I et helt år var København under belejring, og det betød hungersnød. Københavnerne måtte spise afmagrede hunde og katte, mange bukkede under af sult og folk lå døde i gaderne.”

Turen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i april. Fra Højbro Plads går turen i den ældste del af København og kommer bl.a. forbi Nikolaj Kirke, som var reformationsbevægelsens centrum i København. Reformationen blev fuldt gennemført efter afslutningen af Grevens Fejde, og Danmark-Norge blev lutheransk. Vandringen kommer også forbi Helligåndshuset, der fungerede som hospital. Turen kommer forbi Skt. Petri Kirke – Københavns ældste – der blev til tysk kirke efter Reformationen. Vandringen slutter på Jarmers Plads ved Jarmers Tårn, en rest af fæstningen fra 1520'erne.

Byvandringen om 1500-tallets København er anden tur i History Tours' sæsonhjul, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt på 6 forskellige vandringer. Vandringerne kl. 12 foregår på dansk. I april begynder også sæsonen for turene på engelsk. De begynder kl. 10 også fra Højbro Plads.

----------------------
History Tours' program marts-september 2018, ture på dansk:
Hver lørdag kl. 12:
Marts: 1400-tallet – Middelalderens Helsingør
April: 1500-tallet – Reformationens København
Maj: 1600-tallet – Handlens København
Juni: 1700-tallet – Enevældens København
Juli: 1800-tallet – Grænseløse København
Aug-sep: 1900-tallet – Sygens København

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.
Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.
Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.
Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk

History Tours' schedule April-September 2018, tours in English:
Saturdays at 10 am from Højbro Plads:
April-May: The period 1100-1600 - Old Copenhagen
June-July: The period 1600-1800 - King's Copenhagen
Aug.-Sep: The period 1800-2018 - Hans Christian Andersen's Copenhagen