Pressemeddelelse udsendt den 29. april 2018

Gå på byvandring i 1600-tallets København

Hør om Christianshavns anlæggelse for 400 år siden, Christian 4.’s store planer og Danmarks katastrofale krige på History Tours’ vandringer hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i maj.

Lørdag den 5. maj er der sæsonpremiere på History Tours’ vandring om 1600-tallets København. København udviklede sig enormt i 1600-tallet. Byens areal blev mere end fordoblet med grundlæggelsen af Christianshavn og Nykøbenhavn. Christianshavns anlæggelse blev påbegyndt i 1618, og bydelen fejrer derfor 400-års jubilæum i år. Christian 4. satte den store udvidelse i gang, og bygninger som Børsen og Holmens Kirke vidner om hans byggelyst og er medvirkende til Christian 4.’s popularitet. Men i den sidste del af hans regeringstid gik det mildest talt ikke godt, og Danmark blev en økonomisk ruin.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”Det er fuldt forståeligt, at Christian 4. er populær i København, fordi han løftede byen op til en hovedstad af internationalt format. Men for resten af Danmark var han en katastrofe. Mange af hans projekter slog fejl, og de fejlslagne krige, han fik involveret Danmark-Norge i, var kostbare. Til sidst måtte han sågar pantsætte sin krone. Men han forvandlede København til en international handelsby og satte byens kurs for generationer efter ham.”

Byvandringen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i maj. Fra Højbro Plads går turen til Holmens Kirke og Børsen. Turen fortsætter til Christianshavn, som blev grundlagt af og opkaldt efter Christian 4. Her er der mange bygninger bevaret fra 1600-tallet, da byens store brande ikke har ramt Christianshavn. Turen slutter på Christianshavns Vold. En af grundene til at anlægge Christianshavn var at forbedre byens befæstning, og det blev der brug for. Efter Roskildefreden i 1658, hvor Danmark mistede Skåne og Blekinge, kom svenskerne for at tage resten. Men fæstningen holdt, og København forblev dansk.

Vandringen i 1600-tallets København er tredie tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor man kan få hovedstadens historie serveret på 6 forskellige byvandringer. Byvandringerne kl. 12 foregår på dansk, mens der er vandringer kl. 10 på engelsk.

----------------------

History Tours' program marts-september 2018, ture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:

Marts: 1400-tallet – Middelalderens Helsingør

April: 1500-tallet – Reformationens København

Maj: 1600-tallet – Handlens København

Juni: 1700-tallet – Enevældens København

Juli: 1800-tallet – Grænseløse København

Aug-sep: 1900-tallet – Sygens København

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.

Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.

Yderligere oplysninger og interview:

Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk

 

History Tours' schedule April-September 2018, tours in English:

Saturdays at 10 am from Højbro Plads:

April-May: The period 1100-1600 - Old Copenhagen

June-July: The period 1600-1800 - King's Copenhagen

Aug.-Sep: The period 1800-2018 - Hans Christian Andersen's Copenhagen