Pressemeddelelse udsendt den 29. juli 2018

Gå på byvandring om Den Spanske Syge

History Tours fortæller om Verdenshistoriens værste pandemi, der ramte København for 100 år siden i 1918, på byvandringer hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i august og september.

Lørdag den 4. august er der premiere på History Tours’ byvandring om Den Spanske Syge. På verdensplan døde ca. 50 mio. mennesker af Den Spanske Syge – i Danmark ca. 15.000-18.000. Hele verden blev ramt af influenzapandemien, som kostede flere menneskeliv end Første Verdenskrig. Verdenskrigen var årsag til, at epidemien blev spredt og muligvis også til dens opståen. Krigen er også årsagen til navnet – Spanien var ikke med i krigen, så det var her medierne skrev om den først, selvom den allerede havde raset noget tid i skyttegravene ved fronten. Den påvirkede krigens udfald, men også København og resten af Danmark.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:
”Influenzaen kom til København i juli 1918 og toppede i efteråret. Næsten alle var påvirkede af den. Mange havde familiemedlemmer, der var syge, og mange deltog i plejen af patienterne. Læger, sygeplejersker og frivillige sygeplejere forsøgte det bedste, de kunne, selvom de ikke kunne stille meget op, hvis det udviklede sig til lungebetændelse. Næsten alle dødsfald kom som en konsekvens af, at lungerne blev ramt. Det var typisk unge mennesker i 20’erne og 30’erne, der døde – formentlig fordi deres immunforsvar gik amok. Penicillin var ikke opdaget, så reelt var eneste behandling hvile, selvom det ikke skortede på kreative behandlingsforslag, som bl.a. talte cognac, terpentin, tobak og varme opslag til de feberhede patienter.”

Byvandringen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i august og september. Fra Højbro Plads går turen forbi mange af de steder, hvor der blev indrettet lazaretter. Det gælder bl.a. Regensen, hvor der blev indrettet lazaret for de studerende i Festsalen. Vi kigger også over imod Sølvgade Kaserne, hvor der indrettet midlertidigt lazaret for hæren – soldaterne blev særligt hårdt ramt i epidemiens første bølge. Hæren havde også Garnisonssygehuset i Rigensgade, som byvandringen kommer forbi. Turen slutter i Fredericiagade, hvor der blev indrettet influenzalazaret i bygningen, der havde været brugt som rigsdagsbygning, men som stod ledig, da Rigsdagen kort forinden var rykket ind på Christiansborg.

Byvandringerne kl. 12 foregår på dansk, mens der er vandringer kl. 10 på engelsk.
----------------------
History Tours' program marts-september 2018, ture på dansk:
Hver lørdag kl. 12:
Marts: 1400-tallet – Middelalderens Helsingør
April: 1500-tallet – Reformationens København
Maj: 1600-tallet – Handlens København
Juni: 1700-tallet – Enevældens København
Juli: 1800-tallet – Grænseløse København
Aug-sep: 1900-tallet – Sygens København

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.
Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.
Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.
Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk

History Tours' schedule April-September 2018, tours in English:
Saturdays at 10 am from Højbro Plads:
April-May: The period 1100-1600 - Old Copenhagen
June-July: The period 1600-1800 - King's Copenhagen
Aug.-Sep: The period 1800-2018 - Hans Christian Andersen's Copenhagen