Pressemeddelelse udsendt den 30. juli 2017

Gå på byvandring i Pontoppidans København

History Tours fejrer Danmarks store romanforfatter i anledning af, at det er 100 år siden, at Henrik Pontoppidan modtog nobelprisen i litteratur i 1917. Byvandringerne i Pontoppidans København foregår hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i august og september.

Lørdag den 5. august er der premiere på History Tours’ vandring om Henrik Pontoppidan. Pontoppidan blev født i 1857 i Fredericia, havde det meste af sin barndom i Randers, men flyttede til København som 16-årig for at studere på Polyteknisk Læreanstalt. I 1879 afbrød Pontoppidan studierne, og i stedet blev han forfatter. Ligesom hans bøger beskæftiger sig med forholdet mellem land og by, boede Pontoppidan skiftevis på landet og i København. Mange af romanerne fra 1900-tallet foregår også helt eller delvis i København. Romanerne er tidsbilleder, der afspejler den voldsomme udvikling omkring århundredeskiftet.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:
”Det Moderne Gennembrud, Den Teknologiske Revolution, Industrialiseringen og den demokratiske udvikling fra Estrups provisoriestyre uden om Folketinget til Systemskiftet i 1901, hvor Danmark fik et parlamentarisk demokrati udgør en vigtig ramme for hans romaner. I begyndelsen af 1900-tallet var der en stor fremskridtstro – bl.a. på grund af den teknologiske udvikling, men Pontoppidan var skeptisk over for meget af udviklingen, og fremskridtstroen fik også et ordentligt knæk, da Første Verdenskrig brød ud. Det var netop under Første Verdenskrig, Pontoppidan  fik nobelprisen, som han delte med Karl Gjellerup."

Vandringen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i august og september. Turen går forbi steder, hvor Pontoppidan selv og personerne i hans historier færdedes. Først går turen til Christiansborg, der blev bygget, mens Pontoppidan skrev sine romaner. Derefter videre til Studiestræde, hvor Den Polytekniske Læreanstalt lå, da Pontoppidan studerede her. Vi går forbi Gyldendal i Klareboderne, hvor Pontoppidan fik udgivet flere af sine bøger og hvor han mødtes med forfatterkolleger som Drachmann og Bjørnson. Turen slutter i Nyboder, hvor både Pontoppidan og Lykke-Per boede i sine unge år.

Byvandringen om Pontoppidans København er sjette og sidste tur i History Tours' sæsonhjul, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt på 6 forskellige vandringer. Vandringerne kl. 12 foregår på dansk. Der er vandringer kl. 10 på engelsk.

----------------------
History Tours' program marts-september 2017, ture på dansk:
Hver lørdag kl. 12:
Marts: 1400-tallet – Middelalderens Helsingør
April: 1500-tallet – Reformationens København
Maj: 1600-tallet – Handlens København
Juni: 1700-tallet – Enevældens København
Juli: 1800-tallet – Grænseløse København
Aug-sep: 1900-tallet – Pontoppidans København

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.
Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.
Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 90 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 360 kr.
Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.
Christian Holm Donatzky medvirker i Historiequizzen på DRK.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk

History Tours' schedule April-September 2017, tours in English:
Saturdays at 10 am from Højbro Plads:
April-May: The period 1100-1600 - Old Copenhagen
June-July: The period 1600-1800 - King's Copenhagen
Aug.-Sep.: The period 1800-2017 - Hans Christian Andersen's Copenhagen