Pressemeddelelse udsendt den 31. marts 2019

Tag på byvandring i 1400-tallets Helsingør

 

Tag på en tidsrejse 600 år tilbage i tiden, når History Tours åbner sæsonen med byvandringer om middelalderens Helsingør hver lørdag i april kl. 12 fra Havnepladsen ved Sveasøjlen.

History Tours åbner sæsonen lørdag den 6. april med en byvandring om middelalderens Helsingør. For 600 år siden var Erik af Pommern konge – ikke kun i Danmark, men i hele Skandinavien. Han fik kolossal stor betydning for Helsingør, da han indførte Øresundstolden og gjorde Helsingør til stedet for opkrævningen af tolden. Dermed voksede Helsingør fra en lille by til at blive en af rigets største og vigtigste købstæder. Øresund blev efterhånden hovedvejen mellem vest og øst, og hele Europas købmænd kom forbi Helsingør.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”Helsingør er helt enestående i Danmark, og det er vel den by i landet, hvor man bedst kan danne sig et indtryk af stemningen i en købstad i middelalderen. Samtidig troner Kronborg som symbolet på den betydning Helsingør havde for kongerne i århundreder på grund af indtægterne fra Øresundstolden. Erik af Pommern var virkelig fremsynet, da han indførte tolden i 1420’erne, og han byggede Krogen Slot for at kontrollere, at skibene betalte tolden. Krogen Slot blev senere ombygget til Kronborg.”

Vandringen starter på Havnepladsen ved Sveasøjlen hver lørdag kl. 12 i april. Fra Havnepladsen går turen ad Gl. Færgestræde, som er et af de middelalderlige stræder i byen. Turen går forbi de store middelalderbygninger – Skt. Olai Kirke og Vor Frue Kloster. Karmeliterklosteret er det bedst bevarede kloster i Nordeuropa, og der er intet andet sted i Danmark, hvor middelalderen virker så nærværende, som i klosterets gange. Turen slutter ved Kronborg, der er bygget uden på Erik af Pommerns gamle slot Krogen.

Sæsonkort til Danmarkshistorien
Turen om 1400-tallets Helsingør er første tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt på 6 forskellige vandringer. Fra maj flytter vandringerne til København, og så kan man følge hele Danmarkshistorien op til vor tid i løbet af året – et århundrede per måned. History Tours tilbyder sæsonkort til alle 6 ture – et kort til 600 års historie fortalt i 6 levende kapitler.

———————-

History Tours’ program april-september 2019, ture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:
April: 1400-tallet – Middelalderens Helsingør
Maj: 1500-tallet – Reformationens København
Juni: 1600-tallet – Handlens København
Juli: 1700-tallet – Enevældens København
August: 1800-tallet – Grænseløse København
September: 1900-tallet – Folkets København

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.

Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.

Christian Holm Donatzky medvirker i Historiequizzen på DRK.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk