Pressemeddelelse udsendt den 1. april 2024.

Gå på byvandring i middelalderens Helsingør

 
Hør om Øresundstolden, klostre og afstraffelsesmetoder, når History Tours fortæller om 1400-tallets Helsingør på byvandringer hver lørdag i april kl. 12 fra Havnepladsen ved Sveasøjlen.
 
History Tours åbner sæsonen lørdag den 6. april med en byvandring om 1400-tallets Helsingør. For 600 år siden var Erik af Pommern konge – ikke kun i Danmark, men i hele Skandinavien. Han fik kolossal stor betydning for Helsingør, da han indførte Øresundstolden og gjorde Helsingør til stedet for opkrævningen af tolden. Dermed voksede Helsingør fra en lille by til at blive en af rigets største og vigtigste købstæder. Skibe fra hele Europa lagde vejen forbi Helsingør, og byen var international som ingen anden by i Danmark.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, siger:
”Det fantastiske er, at der stadig er så mange spor fra middelalderen i Helsingør. Det skyldes ikke mindst den bevarings- og saneringsindsats, der blev indledt for ca. 50 år siden. Meget står, men noget skal man forestille sig. Fx har vi heldigvis ikke byens kag længere, hvor folk blev pisket til offentligt skue. Man brugte også andre straffemetoder som at skære ørene af folk, som man mente havde forbrudt sig mod loven. Det skete typisk efter en lemfældig retsproces, hvor det vigtigste var at have de rette forbindelser.”

Vandringen starter på Havnepladsen ved Sveasøjlen hver lørdag kl. 12 i april. Fra Havnepladsen går byvandringen ad Gl. Færgestræde, som er en af de middelalderlige stræder i byen. Turen går omkring markante bygningsværker som Skt. Olai Kirke og Karmeliterklosteret fra 1400-tallet. Hvidebrødrenes gamle kloster er det bedst bevarede klosterkompleks i Skandinavien. Der var hele tre klostre i 1400-tallets Helsingør, så byen har vrimlet med munke i forskelligt farvede kutter. Turen slutter ved Kronborg.

 

Sæsonkort til Danmarkshistorien

Turen om 1400-tallets Helsingør er første tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt på 6 forskellige vandringer. Fra maj flytter turene til København, og så kan man følge Danmarkshistorien i løbet af året – et århundrede per måned. Man kan købe sæsonkort til alle 6 ture – til 600 års historie fortalt i 6 levende kapitler. Prisen for en enkelt vandring er 120 kr. og for sæsonkort 480 kr.

———————-

History Tours’ program 2024, gåture på dansk:
Hver lørdag kl. 12:
April: 1400-tallets Helsingør – Middelalderen
Maj: 1500-tallets København – Reformationen
Juni: 1600-tallets København – Renæssancen
Juli: 1700-tallets København – Enevælden
August: 1800-tallets København – Guldalderen
September: 1900-tallets København – Stauning

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.
Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.
Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 120 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 480 kr.
Bestilling er ikke nødvendig på de åbne ture. Det er muligt at bestille gruppeture, foredrag og events hele året rundt.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk