Pressemeddelelse udsendt den 1. maj 2023

Gå på byvandring i 1500-tallets København

 

Hør om Christian 2., Frederik 1. og Reformationen på History Tours’ byvandringer om 1500-tallets København hver lørdag i maj kl. 12 fra Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Lørdag den 6. maj begynder sæsonen for History Tours’ åbne byvandringer i København med en byvandring om 1500-tallets København. For næsten præcis 500 år siden – i april 1523 – forlod Christian 2. København. Han havde mistet opbakning fra adelen og bisperne – først i Jylland, men oprøret sig til resten af landet. De højadelige og bisperne sad i rigsrådet, som valgte kongerne, og de var især utilfredse med Christian 2.’s handelspolitik, og nu sendte de ham et opsigelsesbrev. Til sidst var det kun borgene i København og Malmø, der støttede ham, men Christian forlod København for at finde støtte i udlandet.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller videre:

”Københavnerne støttede fortsat Christian 2., men byen blev sat under belejring. Christian 2. tog til Nederlandene sammen med sine vigtigste rådgivere Sigbrit Willoms, der var mor til hans afdøde elskerinde Dyveke, og Malmøborgmesteren Hans Mikkelsen. Han havde dog ikke penge til at betale for den hær, han havde fået samlet, og som derfor brød sammen. Da der ikke var udsigt til, at Christian 2. ville vende tilbage, gav københavnerne op efter et halvt års belejring, og Frederik 1. kunne blive kronet som ny konge.”

Turen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i maj. Fra Højbro Plads går turen i den ældste del af København og kommer forbi Nikolaj Kirke, som var reformationsbevægelsens centrum i København, hvor Hans Tausen prædikede. Hans Tausen blev hentet til København af Frederik 1. Reformationen blev fuldt gennemført efter afslutningen af Grevens Fejde i 1536, som brød ud efter Frederik 1.’s død. Turen fortsætter til Helligåndshuset, der fungerede som hospital. Rundvisningen kommer forbi Skt. Petri Kirke og slutter på Jarmers Plads ved Jarmers Tårn, en rest af byens fæstning fra 1500-tallet.

 

Byvandringen om 1500-tallets København er anden tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor 600 års Danmarkshistorie bliver fortalt på 6 forskellige byvandringer – et århundrede per måned.

———————-

History Tours’ program 2023, gåture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:

April: 1400-tallets Helsingør – Middelalderen

Maj: 1500-tallets København – Reformationen

Juni: 1600-tallets København – Renæssancen

Juli: 1700-tallets København – Frederik 5.

August: 1800-tallets København – Guldalderen

September: 1900-tallets København – Folkestyre

 

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 120 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 480 kr.

Bestilling er ikke nødvendig på de åbne ture. Det er muligt at bestille gruppeture, foredrag og events hele året rundt.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk