Pressemeddelelse udsendt den 30. maj 2022

Gå på byvandring i 1600-tallets København

 

Hør om Christian 4.’s store planer, Københavns voldsomme vækst og Danmarks katastrofale krige på History Tours’ vandringer hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i juni.

Lørdag den 4. juni er der sæsonpremiere på History Tours’ byvandring om 1600-tallets København. For 400 år siden var Christian 4. konge i Danmark-Norge, og han satte gang i en stor udvidelse af København. Byens areal blev mere end fordoblet med grundlæggelsen af Christianshavn og Nykøbenhavn. Renæssancebygninger som Børsen og Holmens Kirke vidner om hans byggelyst og er medvirkende til Christian 4.’s popularitet. Men i den sidste del af hans regeringstid gik det mildest talt ikke godt, og Danmark blev en økonomisk ruin.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på gåturen, fortæller:

”Det er fuldt forståeligt, at Christian 4. er populær i København, fordi han løftede byen op til en hovedstad af internationalt format. Men for resten af Danmark var han en katastrofe. Mange af hans projekter slog fejl, og de fejlslagne krige, han fik involveret Danmark-Norge i, var kostbare. Til sidst måtte han sågar pantsætte sin krone. Men han forvandlede København til en international handelsby og satte byens kurs for generationer efter ham.”

Rundvisningen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i juni. Fra Højbro Plads går turen til Holmens Kirke og Børsen – handelsbygningen, som Christian 4. netop byggede efter nederlandsk forbillede. Derefter går vandringen til Christianshavn. Her er der mange bygninger bevaret fra 1600-tallet. Turen slutter på Christianshavns Vold. En af grundene til at anlægge Christianshavn var at forbedre byens befæstning, og det blev der brug for. Efter Roskildefreden i 1658, hvor Danmark mistede Skåne og Blekinge, kom svenskerne for at tage resten. Men fæstningen holdt, og København forblev dansk.

Byvandringen om 1600-tallets København er tredje tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor 600 års Danmarkshistorie bliver fortalt på 6 forskellige byvandringer – et århundrede per måned.

———————-

History Tours’ program 2022, gåture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:

April: 1400-tallets Helsingør – Middelalderen

Maj: 1500-tallets København – Reformationen

Juni: 1600-tallets København – Renæssancen

Juli: 1700-tallets København – Enevælden

August: 1800-tallets København – Guldalderen

September: 1900-tallets København – Niels Bohr

 

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 120 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 480 kr.

Bestilling er ikke nødvendig på de åbne ture. Det er muligt at bestille gruppeture, foredrag og events hele året rundt.

 

Yderligere oplysninger og interview:

Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk