Pressemeddelelse udsendt den 27. maj 2019

Gå på byvandring i Handlens København

 

Hør om Danmarks handelskolonier, Holmens Kirke og Børsen, der blev påbegyndt for 400 år siden på History Tours’ vandringer om 1600-tallets København hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i juni.

Lørdag den 1. juni er der sæsonpremiere på History Tours’ vandring om 1600-tallets København. For 400 år siden i 1619 sejlede Jens Munk afsted fra København for at finde Nordvestpassagen – søvejen nord om Nordamerika. Christian 4. stillede to skibe til rådighed – forhåbningen var at finde en hurtigere vej til Asien. Rejsen blev en katastrofe – kun tre ud af 64 besætningsmedlemmer overlevede. De fleste døde af skørbug pga. mangel på C-vitamin. Men det blev ikke den sidste ekspedition for at finde nye handelsveje. I løbet af 1600-tallet etablerede Danmark handelskolonier i Indien, Afrika og Caribien.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”På samme tid som Jens Munks fatale rejse var en ekspedition på vej til Indien, der førte til, at Danmark grundlagde handelskolonien Trankebar. Det var en del af den merkantilistiske politik, som de danske regeringer fulgte i 1600-tallet. Handlen var i fokus, målet var en positiv handelsbalance og her spillede kolonier en væsentlig rolle. Det satte også sit præg på København, hvor Børsen blev bygget som handelens hus. Det blev dog nærmest et 1600-tals butikscenter i begyndelsen. Børsen blev påbegyndt i 1619.”

Byvandringen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i juni. Fra Højbro Plads går turen til Børsen og Holmens Kirke. Holmens Kirke er en gammel smedje, der blev ombygget til kirke for flåden i 1619. Derefter går vandringen til Christianshavn, hvor mange 1600-tals bygninger er bevaret. Anlæggelsen af den nye bydel i 1600-tallet var en imponerende bedrift og betød en stor udvidelse af Københavns areal og havneområde. Turen slutter på Christianshavns Vold – en del af Københavns befæstning, der blev forbedret med anlæggelsen af Christianshavn.

Vandringen i 1600-tallets København er tredie tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor man kan få hovedstadens historie serveret på 6 forskellige byvandringer – et århundrede per måned. I juni begynder også sæsonen for turene på engelsk. De begynder kl. 10 også fra Højbro Plads.

———————-

History Tours’ program april-september 2019, ture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:
April: 1400-tallet – Middelalderens Helsingør
Maj: 1500-tallet – Reformationens København
Juni: 1600-tallet – Handlens København
Juli: 1700-tallet – Enevældens København
August: 1800-tallet – Grænseløse København
September: 1900-tallet – Folkets København

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.

Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.

Christian Holm Donatzky medvirker i Historiequizzen på DRK.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk