Pressemeddelelse udsendt den 30. maj 2021

Gå på byvandring i Leonora Christinas København

 

History Tours fejrer 400-året for Leonora Christinas fødsel på byvandringer hver lørdag i juni kl. 12 fra Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Lørdag den 5. juni er der premiere på History Tours’ byvandring om Leonora Christina, der blev født for 400 år siden i 1621. Hun var datter af Christian 4. og Kirsten Munk – Christian 4.’s anden hustru ”til venstre hånd”. Leonora Christina blev gift med Corfitz Ulfeldt, og da de var på toppen, var de det mest magtfulde par i Danmark og hørte til blandt Europas elite, men da Leonora Christinas halvbror Frederik 3. kom til magten, begyndte tingene at gå skævt. Corfitz blev landets mest berygtede landsforræder, og Leonora Christina kom til at sidde i fire fængsler – i Malmø, på Hammerhus, i Dover og i Blåtårn på Københavns Slot, hvor hun sad i 22 år og begyndte at skrive ”Jammersminde” – 1600-tallets vigtigste danske prosaværk.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”Leonora Christinas liv er fascinerende og afspejler en periode, hvor både Danmark og København udviklede sig. Hendes far Christian 4. involverede Danmark i 30-årskrigene – det blev starten på nedturen for Danmark som stormagt og betød, at Leonora som barn blev sendt væk – men han satte også gang i en stor udvikling af København. Leonoras liv og ægteskab med Corfitz Ulfeldt bød på store op- og nedture, som hun havde en aktiv andel i. Hun var så optaget af sit eftermæle, at hun har efterladt sig ”Jammersminde” og andre skrifter, der stadig har bid her 400 år efter. Hun behandlede sine fjender med isnende foragt.”

Byvandringen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i juni. Fra Højbro Plads går turen først forbi Københavns sidste tilbageværende renæssancegård på Amagertorv. Gåturen fortsætter til Gråbrødre Torv – eller Ulfeldts Plads, som den hed – hvor Leonora og Corfitz havde deres imponerende bolig. Den fortsætter til Rosenborg, som Christian 4. byggede, og hvor han døde med Leonora Christina ved sin side. Rundvisningen slutter ved Kastellet – eller rettere Citadellet Frederikshavn – opkaldt efter Frederik 3. – Leonora Christinas halvbror, hvis dronning Sophie Amalie var hendes ærkefjende. 

Byvandringen om 1600-tallets København er tredje tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor 600 års Danmarkshistorie bliver fortalt på 6 forskellige byvandringer – et århundrede per måned.

———————-

History Tours’ program 2021, gåture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:

April: 1400-tallets Helsingør – Middelalderen

Maj: 1500-tallets København – Reformationen

Juni: 1600-tallets København – Leonora Christina

Juli: 1700-tallets København – Enevælden

August: 1800-tallets København – Guldalderen

September: 1900-tallets København – Folkestyre

 

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 120 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 480 kr.

Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.

 

Yderligere oplysninger og interview:

Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk