Pressemeddelelse udsendt den 27. juni 2021

Tag på byvandring i Enevældens København

 

Hør om centraliseringen af magten, storhandel og voldsomme brande på History Tours’ byvandringer i 1700-tallets København hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i juli.

Lørdag den 3. juli er der sæsonpremiere på History Tours’ byvandring 1700-tallets København. For 300 år siden var Frederik 4. konge af Danmark-Norge. Under Frederik 4. nåede enevælden et centralistisk højdepunkt. Magtens centrum lå på Slotsholmen, hvor Kongeslottet – Københavns Slot – lå. Den første moderne kontorbygning i Danmark blev indviet for præcis 300 år siden til at huse den voksende centraladministration. Den Røde Bygning ligger stadig på Slotsholmen og huser i dag Finansministeriet, men da den blev bygget i 1715-21, kunne den rumme hele centraladministrationen.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”Den Røde Bygning blev færdig lige efter, Danmark-Norge endelig sluttede en varig fred med svenskerne i 1720, og derefter holdt vi os som neutrale uden for krige i resten af århundredet. Det fik stor betydning – ikke mindst for handlen, der blomstrede. Meget af handlen udgik fra København, og derfor blev København et internationalt handelscentrum og oplevede en periode med stor velstand i den sidste halvdel af 1700-tallet. Det kan man endnu i dag se af de store palæer og pakhuse, der blev bygget i den periode.”

Byvandringen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i juni. Københavns centrum blev skabt i 1700-tallet. Det skyldes ikke mindst de store brande, der ramte byen i 1728 og 1795. Efterfølgende blev byen genopbygget, og mange af de bygninger står stadig i dag. Turen går ad gader, som er dominerede af bygninger fra 1700-tallet. Det gælder bl.a. Laksegade, der blev genopbygget efter branden i 1795. Turen går til Frederiksstaden, der blev bygget som et storslået nyt kvarter i 1750’erne, og slutter i Fredericiagade ved operahuset fra begyndelsen af 1700-tallet – det, der i dag huser Østre Landsret.

Byvandringen om 1700-tallets København er fjerde tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor 600 års Danmarkshistorie bliver fortalt på 6 forskellige byvandringer – et århundrede per måned.

———————-

History Tours’ program 2021, gåture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:

April: 1400-tallets Helsingør – Middelalderen

Maj: 1500-tallets København – Reformationen

Juni: 1600-tallets København – Leonora Christina

Juli: 1700-tallets København – Enevælden

August: 1800-tallets København – Guldalderen

September: 1900-tallets København – Folkestyre

 

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 120 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 480 kr.

Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.

 

Yderligere oplysninger og interview:

Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk