Pressemeddelelse udsendt den 29. maj 2017

Gå på byvandring i Enevældens København

 

Hør om slaveri, storhandel og store byggeprojekter på History Tours’ byvandringer i 1700-tallets København hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i juni.

Lørdag den 3. juni er der sæsonpremiere på History Tours’ vandring i 1700-tallets København. For 300 år siden i 1717-18 blev Danmarks kolonirige en ø rigere, da St. Jan blev koloniseret. Dansk Vestindien, der begyndte med St. Thomas, blev senere også udvidet med St. Croix. Jomfruøerne blev solgt til USA for 100 år siden i 1917. På øerne blev der især dyrket sukker på store plantager. Plantagerne havde brug for arbejdskraft, og derfor sejlede danskerne tusindvis af afrikanere som slaver fra Dansk Guinea (nuværende Ghana) til plantagerne i Vestindien.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:
”Behandlingen af slaverne var helt umenneskelig. På sejlturen lå de tætpakket i skibenes lastrum, og mange døde. Når de kom over til øerne og blev sat til at arbejde på plantagerne, var det under frygtelige vilkår. Ikke underligt, at de flere gange forsøgte at gøre oprør. Det blev bremset, og slaverne blev henrettet på de mest bestialske måder – bl.a. blev tre oprørsledere sat i åbne bure, indtil de døde. Det er virkelig skampletten på den storhandelstid, som Danmark-Norge oplevede i 1700-tallet. Man kan stadig se værdien af storhandlen i de store palæer og pakhuse, der blev bygget i den periode.”

Vandringen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i juni. Vi kigger over mod Slotsholmen, hvor Christian 6. opførte det første Christiansborg på et tidspunkt, hvor enevælden nåede sit centralistiske højdepunkt. Turen går til Frederiksstaden, der blev bygget som et storslået nyt kvarter i 1750’erne. Frederiksstadens centrum er Amalienborg, der oprindelig blev opført som adelspalæer, men som siden Christiansborgs brand i 1794 har huset kongefamilien. Turen slutter i Fredericiagade ved det gamle operahus fra begyndelsen af 1700-tallet – det, der i dag huser Østre Landsret.

Byvandringen om 1700-tallets København er fjerde tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt på 6 forskellige vandringer. Vandringerne kl. 12 foregår på dansk. Der er vandringer kl. 10 på engelsk.

———————-

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk