Pressemeddelelse udsendt den 25. juni 2023

Gå på byvandring i Frederik 5.’s København

 

I anledning af 300-året for Frederik 5.’s fødsel laver History Tours byvandringer om den fordrukne konge, der regerede i en fremgangstid for København og Danmark. Det foregår hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i juli.

Lørdag den 1. juli er der premiere på History Tours’ byvandring om Frederik 5., der blev født for 300 år siden i 1723. Allerede som teenager fik han smag for jagt for både dyr, kvinder og ikke mindst alkohol, og det kom til at præge ham resten af hans korte 42-årige liv. Da Frederik 5. overtog tronen, var han og hans dronning Louise dog populære – bl.a. fordi de satte gang i kulturlivet igen, som Frederiks far Christian 6. ellers havde lagt en pietistisk dyne over. Kunstakademiet blev skabt, og det første teater på Kogens Nytorv blev bygget. Handelen – inkl. slavehandlen – blomstrede også bl.a. pga. den lange fredstid og neutraliteten.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”På mange måder var Frederik 5.’s regeringstid karakteriseret af fremgang. Til gengæld gik det i stigende grad tilbage for Frederik. Han blev mere og mere alkoholiseret, og københavnske kvinder måtte lægge ryg til hans sadistiske tilbøjeligheder. Heldigvis havde Frederik 5. dygtige rådgivere og regeringsmedlemmer, hvor hovedparten var tyskere. Det var især hans hofmarskal Adam Gottlob Moltke, der overtog tøjlerne i Frederik 5.’s regeringstid. Moltke var også dybt involveret i anlæggelsen af det storslåede distrikt Frederiksstaden – opkaldt efter Frederik 5. – i 1750’erne.”

Fra Højbro Plads går turen først til Frederiksholms Kanal og Prinsens Palæ (nu Nationalmuseet), der blev bygget til Frederik og Louise som kronprinsebolig. Gåturen fortsætter til Christiansborg. Frederik 5. rykkede sammen med sin familie ind på Christiansborg, da han var blevet konge i 1746. Rundvisningen går forbi Kongens Nytorv, hvor Frederik 5. opførte Komediehuset. Her går vandringen også forbi Charlottenborg, hvor Frederik og Louise boede, indtil Prinsens Palæ stod færdig. Turen fortsætter til Frederiksstaden og Amalienborg med den franske billedhugger Salys rytterstatue af Frederik 5. Turen slutter i Frederiksgade.

Byvandringen i Frederik 5.’s København er fjerde tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor 600 års Danmarkshistorie bliver fortalt på 6 forskellige byvandringer – et århundrede per måned.

———————-

History Tours’ program 2023, gåture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:

April: 1400-tallets Helsingør – Middelalderen

Maj: 1500-tallets København – Reformationen

Juni: 1600-tallets København – Renæssancen

Juli: 1700-tallets København – Frederik 5.

August: 1800-tallets København – Guldalderen

September: 1900-tallets København – Folkestyre

 

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 120 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 480 kr.

Bestilling er ikke nødvendig på de åbne ture. Det er muligt at bestille gruppeture, foredrag og events hele året rundt.

 

Yderligere oplysninger og interview:

Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk