Pressemeddelelse udsendt den 28. juni 2020

Gå på byvandring i 1700-tallets København

 

Hør om den lange fredsperiode, slavehandel og den mest dødelige epidemi i Københavns historie på History Tours’ byvandringer om 1700-tallets København hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i juli.

Lørdag den 4. juli er der sæsonpremiere på History Tours’ byvandring 1700-tallets København. For 200 år siden i 1720 mod slutningen af Store Nordiske Krig indgik Danmark-Norge og Sverige en fred, der blev begyndelsen på den længste fredsperiode i Danmarkshistorien. I resten af 1700-tallet holdt Danmark-Norge sig uden for krige, og neutraliteten gjorde, at København blev et stort handelscentrum i Nordeuropa. Mange varer blev hentet i Danmarks kolonier, og handelen skabte velstand, men skyggesiden var den store slavehandel og de mange slavegjorte afrikanere, der arbejdede på de store plantager i Dansk Vestindien.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på rundvisningen, fortæller:
”Selvom vi i dag glæder os over den storslåede arkitektur i f.eks. Frederiksstaden, blev velstanden skabt på baggrund af en helt umenneskelig behandling af slavegjorte afrikanere. Men det var ikke kun handelen, der satte præg på byen – det var også katastrofernes århundrede, hvor København blev ramt af den værste epidemi nogensinde. Ca. 25.000 københavnere døde – mere end en tredjedel af befolkningen i det, der formentlig var en byldepestepidemi. Der blev lavet karantæneforanstaltninger som i dag, men dødeligheden var af en helt anden kaliber, og det kneb med at få plads til at begrave de mange døde.”

Byvandringen starter på Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i juli. Vi kigger over mod Slotsholmen, hvor Christian 6. opførte det første Christiansborg på et tidspunkt, hvor enevælden nåede sit centralistiske højdepunkt. Turen går til Frederiksstaden, der blev bygget som et storslået nyt kvarter i 1750’erne. Frederiksstadens centrum er Amalienborg, men turen går også forbi nogle af de store pakhuse ved havnefronten, som handelskompagnierne opførte. Gåturen slutter i Fredericiagade ved det gamle operahus fra begyndelsen af 1700-tallet – det, der i dag huser Østre Landsret.

Prisen er 100 kr. per person, der kan betales kontant eller med MobilePay. Byvandringen om 1700-tallets København er fjerde tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt på 6 forskellige byvandringer. Vandringerne kl. 12 foregår på dansk. Der er vandringer kl. 10 på engelsk.

———————-
History Tours’ program 2020, ture på dansk:
De sidste tre søndage i juni kl. 12: 1400-tallets Helsingør – Middelalderen
Hver lørdag kl. 12:
Maj: 1500-tallets København – Reformationen
Juni: 1600-tallets København – Renæssancen
Juli: 1700-tallets København – Enevælden
August: 1800-tallets København – Guldalderen
September: 1900-tallets København – Påskekrisen

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.
Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.
Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.
Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.
Christian Holm Donatzky har medvirket i Historiequizzen på DRK.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk

History Tours’ schedule June-August 2020, tours in English:
Saturdays at 10 am from Højbro Plads:
June: Copenhagen 1000-1600 – The Old City
July: Copenhagen 1600-1800 – Royal City
August: Copenhagen 1800-2020 – Hans Christian Andersen