Pressemeddelelse udsendt den 28. august 2019

Gå på byvandring i 1800-tallets København

 

Hør om Jødefejden i 1819, voldenes nedlæggelse og H.C. Andersen på History Tours’ vandringer om 1800-tallets København hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i august.

Lørdag den 3. august er der sæsonpremiere på History Tours’ vandring om 1800-tallets København. For 200 år siden i 1819 udbrød Jødefejden i København. Vinduer blev slået ind hos jødiske familier og butikker – bl.a. i Østergade. Der var også jøder, der blev overfaldet på gaden. Da politiet ikke kunne håndtere situationen, blev militæret sat ind, og efter en uges tid stilnede urolighederne af. Baggrunden for Jødefejden var bl.a. den økonomiske krise, som Danmark befandt sig i efter Napoleonskrigene, der førte til den danske statsbankerot i 1813.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”De første årtier af 1800-tallet var svære for Danmark, men efterhånden kom der gang i udviklingen. Københavns befolkning voksede, så byen ikke længere kunne være inden for voldene. Københavns grænser blev brudt, og det moderne samfund blev skabt, men det var ikke uden omkostninger. I industrialiseringens unge år havde arbejderne forfærdelige arbejds- og boligforhold. Mod århundredes slutning blev det dog bedre, man byggede sundere arbejderboliger, og også forholdene på fabrikkerne blev forbedret.”

Vandringen starter fra Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i august. Herfra går turen omkring Nikolaj Plads, der i 1800-tallet var fyldt med slagterboder. Vandringen fortsætter til Kongens Have, hvor vi hilser på statuen af H.C. Andersen. Andersen kom til København for 200 år siden i 1819 under Jødefejden, men han måtte i mange år kæmpe for at blive anerkendt. Turen går til de voldområder, som blev nedlagt. I dag finder man dem i parkerne, bl.a. Østre Anlæg og Botanisk Have, som vandringen går forbi, inden den slutter i Kartoffelrækkerne, der blev bygget som arbejderboliger i slutningen af 1800-tallet.

Vandringen i 1800-tallets København er femte tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor man kan få hovedstadens historie serveret på 6 forskellige byvandringer – et århundrede per måned. Byvandringen om 1800-tallet foregår på dansk. Der er ture på engelsk kl. 10.

———————-

History Tours’ program april-september 2019, ture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:
April: 1400-tallet – Middelalderens Helsingør
Maj: 1500-tallet – Reformationens København
Juni: 1600-tallet – Handlens København
Juli: 1700-tallet – Enevældens København
August: 1800-tallet – Grænseløse København
September: 1900-tallet – Folkets København

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.

Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.

Christian Holm Donatzky medvirker i Historiequizzen på DRK.

Yderligere oplysninger og interview:

Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk