Pressemeddelelse udsendt den 26. juli 2020

Gå på byvandring i Guldalderens København

 

Hør om Bertel Thorvaldsen, H.C. Ørsted og H.C. Andersen på History Tours’ byvandringer om 1800-tallets København hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i august.

Lørdag den 1. august er der sæsonpremiere på History Tours’ vandring i 1800-tallets KøbenhavnDen første halvdel af 1800-tallet blev København et stort kulturelt centrum i Nordeuropa – Guldalderen i dansk kunst- og kulturliv. Kongen af Guldalderen var billedhuggeren Bertel Thorvaldsen, der blev født for 250 år siden i 1770. Han boede i Rom i 40 år og var en international kunststjerne. Da han vendte hjem i 1838, blev han fejret som ingen anden, København byggede et museum til at huse de skulpturer, Thorvaldsen donerede til byen, og han blev udnævnt som Københavns eneste æresborger.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på rundvisningen, fortæller:
”Det er utroligt så meget talent, der gik rundt i de københavnske gader dengang, men det var ikke kun kunstnerisk talent. For 200 år siden i 1820 offentliggjorde H.C. Ørsted sin opdagelse af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. Opdagelsen af elektromagnetismen fik stor betydning for produktionen af elektricitet, og elektriciteten ændrede samfundet som intet andet. Hvis man forestiller sig, at man slukkede for strømmen, ville det meste af vores samfund gå i stå. Ørsted var også meget optaget af sit pædagogiske arbejde og blev den første leder af Polyteknisk Læreanstalt (DTU).”

Byvandringen starter fra Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i august. Herfra går turen omkring Nikolaj Plads, der i 1800-tallet var fyldt med slagterboder. Gåturen fortsætter til Kongens Have, hvor vi hilser på statuen af H.C. Andersen. Andersen måtte i mange år kæmpe for at blive anerkendt, men fik støtte af blandt andre H.C. Ørsted. Turen går til de voldområder, som blev nedlagt. I dag finder man dem i parkerne, bl.a. Østre Anlæg og Botanisk Have, som rundvisningen går forbi, inden den slutter i Kartoffelrækkerne, der blev bygget som arbejderboliger i slutningen af 1800-tallet.

Prisen er 100 kr. per person, der kan betales kontant eller med MobilePay. Byvandringen om 1800-tallets København er femte tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt på 6 forskellige byvandringer. Byvandringerne kl. 12 foregår på dansk. Der er vandringer kl. 10 på engelsk.

———————-
History Tours’ program 2020, ture på dansk:
De sidste tre søndage i juni kl. 12: 1400-tallets Helsingør – Middelalderen
Hver lørdag kl. 12:
Maj: 1500-tallets København – Reformationen
Juni: 1600-tallets København – Renæssancen
Juli: 1700-tallets København – Enevælden
August: 1800-tallets København – Guldalderen
September: 1900-tallets København – Påskekrisen

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.
Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.
Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.
Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.
Christian Holm Donatzky har medvirket i Historiequizzen på DRK.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk

History Tours’ schedule June-August 2020, tours in English:
Saturdays at 10 am from Højbro Plads:
June: Copenhagen 1000-1600 – The Old City
July: Copenhagen 1600-1800 – Royal City
August: Copenhagen 1800-2020 – Hans Christian Andersen