Pressemeddelelse udsendt den 1. september 2019

Gå på byvandring i 1900-tallets København

 

Hør om hvordan det danske demokrati blev et rigtigt folkestyre og om arbejdskampe på History Tours’ vandringer om 1900-tallets København hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i september.

Lørdag den 7. september er der sæsonpremiere på History Tours’ vandring om 1900-tallets København. Ved begyndelsen af 1900-tallet var det danske demokrati kun for en begrænset gruppe mennesker, men det udviklede sig i løbet af de første årtier. Systemskiftet i 1901, da regeringen for første gang udsprang af Folketinget, betød, at Danmark blev et egentligt parlamentarisk folkestyre. Men det var først i ved grundlovsændringen i 1915, at kvinder og folk på fattighjælp fik stemmeret. De første årtier af 1900-tallet var ikke mindst præget af store og til tider voldsomme arbejdskampe.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”Selvom Danmark ikke deltog i Første Verdenskrig, påvirkede krigen Danmark. Det førte blandt andet til stor arbejdsløshed ved slutningen af krigen og en voksende forskel på rig og fattig. Det skabte stor utilfredshed blandt arbejderne og i årene 1917-1919 var der utallige demonstrationer og strejker – nogle af dem voldsomme som Stormen på Børsen i 1918. Men arbejderbevægelsen fik efterhånden flere af deres krav igennem – en særlig stor sejr var forliget om den ottetimers arbejdsdag for 100 år siden i 1919. Det betød en 48-timers arbejdsuge, da lørdag stadig var almindelig arbejdsdag.”

Vandringen starter hver lørdag i september kl. 12 fra Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon. Herfra går turen forbi det 3. Christiansborg, der blev bygget i begyndelsen af århundredet. Højesteret rykkede ind i på Christiansborg i 1919 – samme år Retsplejeloven trådte i kraft. Den betød, at politi-, doms- og anklagemyndighed blev skilt ad, og at der indførtes nævningedomstole i en række straffesager. Danmark blev en retsstat. Herfra går turen videre til Rådhuspladsen og fortsætter gennem forlystelseskvarteret ved Jernbanegade og videre ud på Vesterbro. Turen slutter på Halmtorvet i Kødbyen.

Vandringen om 1900-tallets København er sjette og sidste tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor deltagerne har fået hovedstadens historie serveret på 6 forskellige byvandringer – et århundrede per måned.

———————-

History Tours’ program april-september 2019, ture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:
April: 1400-tallet – Middelalderens Helsingør
Maj: 1500-tallet – Reformationens København
Juni: 1600-tallet – Handlens København
Juli: 1700-tallet – Enevældens København
August: 1800-tallet – Grænseløse København
September: 1900-tallet – Folkets København

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.

Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.

Christian Holm Donatzky medvirker i Historiequizzen på DRK.

Yderligere oplysninger og interview:

Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk