Pressemeddelelse udsendt den 29. august 2022

Kom med på byvandring om Niels Bohr

 

History Tours fejrer 100-året for Niels Bohrs modtagelse af Nobelprisen med en byvandring om Danmarks store videnskabsmand hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i september.

Lørdag den 3. september er der premiere på History Tours’ byvandring om Niels Bohr. I 1922 modtog Niels Bohr Nobelprisen i fysik for sin indsigt i atomernes struktur. Han blev et fyrtårn i den internationale fysikverden, gjorde København til et centrum for kvantefysik og var med til at ændre vores verdensbillede. De nye opdagelser i fysikken ændrede samfundet. Under 2. Verdenskrig måtte han flygte, og selvom han var involveret i arbejdet med at fremstille atombomben, var han optaget af åbenhed mellem nationerne.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på vandringen, fortæller:

”Niels Bohr er det største navn inden for naturvidenskab i Danmark i 1900-tallet, og en af de største danskere nogensinde. På Wikipedia er der opslag om Niels Bohr på mere end 130 sprog – den eneste dansker, der slår det, er H.C. Andersen. Bohr var med til at revolutionere fysikken og satte med sit institut et kæmpe aftryk på samfundsudviklingen. Han var en del af en ekstraordinær familie – faren Christian var professor og indstillet til Nobelprisen, broren Harald var professor og sønnen Aage fik Nobelprisen i 1975. Aage blev i øvrigt født i 1922 – samme år som Niels Bohr fik Nobelprisen.”

Byvandringen starter hver lørdag i september kl. 12 fra Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon. Herfra går turen først forbi Bohrs fødehjem på Ved Stranden. Gåturen fortsætter til Nationalmuseet – Bohr sad med i den komité, der stod for indsamlingen til udvidelsen af museet. Rundvisningen går til Dantes Plads og Videnskabernes Selskab, som Bohr havde en livslang tilknytning til; han var selskabets formand i 23 år. Byvandringen fortsætter til Hovedbanegården, hvor Bohr modtog fysikere som Einstein og Schrödinger, der ankom til København. Turen slutter på Frue Plads foran Københavns Universitet ved busten af Niels Bohr.

Udover byvandringen om Niels Bohr laver History Tours ekstrature som en del af Golden Days-festivalen Queens. Søndag den 4. september kl. 12 om Leonora Christina, og søndag den 11. september kl. 12 om Johanne Luise Heiberg.

———————-

History Tours’ program 2022, gåture på dansk:

Hver lørdag kl. 12:

April: 1400-tallets Helsingør – Middelalderen

Maj: 1500-tallets København – Reformationen

Juni: 1600-tallets København – Renæssancen

Juli: 1700-tallets København – Enevælden

August: 1800-tallets København – Guldalderen

September: 1900-tallets København – Niels Bohr

 

Ekstrature som en del af Golden Days-festivalen Queens:

Søndag den 4. september kl. 12: 1600-tallets København – Leonora Christina

Søndag den 11. september kl. 12: 1800-tallets København – Johanne Luise Heiberg

 

Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.

Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 120 kr. per person per vandring. 

Bestilling til info@historytours.dk. Det er muligt at bestille gruppeture, foredrag og events hele året rundt.

 

Yderligere oplysninger og interview:

Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk