Pressemeddelelse udsendt den 30. august 2020

Gå på byvandring om Påskekrisen

 

Hør om en af de største kriser i demokratiets historie, hvor kongen afskedigede regeringen, på History Tours’ byvandringer i København om Påskekrisen hver lørdag kl. 12 fra Højbro Plads i september.

Lørdag den 5. september er der premiere på History Tours’ byvandring om Påskekrisen. I år er det 100 år siden, at Christian 10. i påsken 1920 afskedigede regeringen og kastede landet ud i en af de mest dramatiske politiske kriser i Danmarkshistorien. Der var politisk kaos og store demonstrationer, der krævede kongen afsat, og at Danmark skulle være republik. Påskekrisen havde mange elementer – stridigheder mellem partierne i rigsdagen, valglov, arbejdskamp og ikke mindst det sønderjyske spørgsmål frem mod genforeningen samme år.

Historiker Christian Holm Donatzky, der er guide på rundvisningen, fortæller:
”I år fejrer vi genforeningen, og næsten alle hylder nationalitetsprincippet, hvor grænsen blev afgjort ved en folkeafstemning. Men sådan var det langtfra i 1920. Konservative kræfter arbejdede på, at Flensborg også skulle vende hjem til Danmark, selvom et meget stort flertal havde stemt for at forblive i Tyskland. De fik støtte i Rigsdagen af De Konservative, som forlod nationalitetsprincippet, men også Venstre bidrog til at underminere den Radikal-Socialdemokratiske regering, der ville respektere folkeafstemningen. For Christian 10. var den sønderjyske sag også et spørgsmål om familiens ære efter nederlaget i 1864.”

Byvandringen starter fra Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon hver lørdag kl. 12 i september. Herfra går turen forbi Christiansborg, som var hjemsted for stridigheder mellem partierne om reguleringspolitik og valglov. Københavns Borgerrepræsentation bidrog til løsningen på krisen, og rundvisningen går forbi Rådhuset, inden den fortsætter til Cirkusbygningen, Studenterforeningen og Grundtvigs Hus, hvor der blev afholdt vigtige møder op til krisen. Gåturen slutter i Nørre Farimagsgade ved bygningen, som husede avisen Social-Demokraten, der agiterede kraftigt under krisen.
Prisen er 100 kr. per person, der kan betales kontant eller med MobilePay. Byvandringen om Påskekrisen er sidste tur i History Tours’ sæsonhjul, hvor Danmarkshistorien bliver fortalt på 6 forskellige byvandringer.

———————-
History Tours’ program 2020, ture på dansk:
De sidste tre søndage i juni kl. 12: 1400-tallets Helsingør – Middelalderen
Hver lørdag kl. 12:
Maj: 1500-tallets København – Reformationen
Juni: 1600-tallets København – Renæssancen
Juli: 1700-tallets København – Enevælden
August: 1800-tallets København – Guldalderen
September: 1900-tallets København – Påskekrisen

Mødested i Helsingør: Havnepladsen ved Sveasøjlen.
Mødested i København: Højbro Plads ved rytterstatuen af Absalon.
Byvandringerne varer ca. 1½ time. Prisen er 100 kr. per person per vandring. Prisen for sæsonkort er 400 kr.
Bestilling er ikke nødvendig. Det er muligt at bestille gruppeture og events hele året rundt.
Christian Holm Donatzky har medvirket i Historiequizzen på DRK.

Yderligere oplysninger og interview:
Christian Holm Donatzky, historiker, cand.mag. Tlf. 28 49 44 35. www.historytours.dk

History Tours’ schedule June-August 2020, tours in English:
Saturdays at 10 am from Højbro Plads:
June: Copenhagen 1000-1600 – The Old City
July: Copenhagen 1600-1800 – Royal City
August: Copenhagen 1800-2020 – Hans Christian Andersen