København 1000-1600 – Den gamle by
På denne byvandring fortæller historiker Christian Holm Donatzky om det gamle København, der udviklede sig i perioden 1000-1600. Den ældste del af København opstod i 1000-tallet. Absalon bygger den første borg i 1167. København bliver den vigtigste by i riget, der i perioder dækker hele Skandinavien. De hanseatiske købmænd fra Nordtyskland dominer udenrigshandlen. København bliver centrum for religiøse stridigheder, der fører til en borgerkrig. Krigen afsluttes med at Danmark-Norge bliver lutheransk.
Fra Højbro Plads går turen først ad de gamle stræder i byen ved havnen. Derefter går rundvisningen ad Vimmelskaftet og Skoubogade, der havde et stærkt tysk præg. Dernæst til den vestlige del af den gamle by med Skt. Peders Kirke, byens ældste. Herfra til Nørregade og Frue Plads med universitetsområdet, hvor den gamle bispegård lå. Dernæst til Gråbrødre torv, hvor byens største kloster lå. Gåturen fortsætter til Helligåndshuset, byens vigtigste hospital. Vandringen går forbi Amagertorv med fiske- og grønttorvet og slutter turen ved Nikolaj Kirke, reformationens centrum i København.
Denne byvandring i det gamle København kan bestilles som privat gruppetur hele året rundt. Se mere under gruppeture. Programmet for de åbne byvandringer i København og Helsingør kan ses under historiske byvandringer.